Pri založení reštaurácie či kaviarne je však potrebné splnenie viacerých podmienok, preto sa im budeme v tomto článku venovať.
Predmety podnikania
K základným predmetom podnikania pre reštauráciu či kaviareň sú:
- Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu
- Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod)
- Organizovanie športových, kultúrnych a iných spoločenských podujatí
- Výroba nápojov
- Sprostredkovateľská činnosť v oblasti obchodu, služieb, výroby
V prípade reštaurácie je však dôležitá činnosť Pohostinská činnosť a výroba hotových jedál určených na priamu spotrebu mimo prevádzkových priestorov. Pre úspešnú kaviareň je to zase Výroba pekárskych a cukrárenských výrobkov. Ide však o remeselné živnosti, preto si treba nájsť zodpovedného zástupcu, ktorým býva spoločník či zamestnanec.
Priestory prevádzky
Priestory pre prevádzkareň treba zriadiť na vhodnom mieste, pričom môže ísť o vlastné alebo prenajaté priestory. Po zvolení umiestnenia prevádzkarne treba pristúpiť k ďalším krokom.
Všetky priestory prevádzky musia byť skolaudované, následne treba získať povolenie od regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Majiteľ či prevádzkar musí mať tiež Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov.
Označenie prevádzky
Každá prevádzka musí byť riadne označená. K povinným údajom patrí:
- Obchodné meno podnikateľa
- Sídlo, príp. miesto podnikania
- Meno a priezvisko osoby, ktorá je zodpovedná za činnosť prevádzkarne
- Vypracovaný prevádzkový poriadok musí byť umiestnený na vhodnom a viditeľnom mieste.
Predaj alkoholu
Ak plánujete predávať aj alkohol, na colnom úrade je potrebné podať žiadosť o povolenie na predaj spotrebiteľského balenia liehu. Po získaní povolenia je potrebné viesť evidenciu podľa zákona č. 105/2004 Z.z.
Hudba
Súčasťou takmer každej kaviarne je aj hudba. Ak preto plánujete mať v prevádzke zapnuté rádio alebo televízor, ste povinní sa nahlásiť na Slovenský zväz autorský.
Budete platiť poplatky, ktoré závisia od rozlohy kaviarne a množstva miest na sedenie aj od množstva prehrávačov a televízorov.
Registračná pokladňa
Kúpa registračnej pokladne je povinná pre každú prevádzku. Taktiež je povinnosťou aj viesť knihy elektronickú registračnú pokladňu a tlačiť denné uzávierky. Registračnú pokladňu treba zaregistrovať na miestnom daňovom úrade ešte pred prvým vytlačením bločku.
Vlastní zamestnanci
Ak chcete mať aj vlastný personál, budete povinní zaregistrovať sa v sociálnej poisťovni ako zamestnávateľ a posielať mesačné výkazy odpracovaných hodín a iné.
Každý zamestnávateľ je povinný mať podľa Zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci č. 124/2006 Z. z. Prevádzka musí mať označené únikové východy, hasiaci prístroj aj ohlasovňu požiaru. Na viditeľnom mieste musia byť umiestnené aj vypracované požiarne a poplachové smernice, dokument o protipožiarnej hliadke musia byť umiestnené na viditeľnom mieste.
Odvoz a likvidácia odpadov
Na platbu za odvoz a likvidáciu odpadov sa prihlasuje v magistráte mesta. Tam je potrebné uviesť, aké množstvo odpadov budete približne produkovať a ako často ho majú odnášať.
Reklamné plochy
Pre úspech v súčasnej dobe už často nestačí mať len najlepšie produkty, a preto treba venovať pozornosť aj marketingu. K najjednoduchším a najpraktickejším formám patrí umiestňovanie reklamných plôch pred prevádzkou na mestskom pozemku. Na to je však potrebné získať povolenie, ktoré si môžete vyžiadať na magistráte mesta.